Sós sütemények
Sós sütemények
Gluténmentes sajtos rúd
30 dkg Mester család süteményliszt,
16 dkg zsír,
2 dkg élesztő
1 egész tojás
½ dkg cukor
só kevés tej
A díszítéshez:
5 dkg reszelt sajt
köménymag
szezámmag
A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, tojássárgáját, sót, és kevés tej hozzáadásával összegyúrjuk. Nem szabad lágynak lennie. 1 cm vastagra kinyújtjuk és 8-10 cm-es rudakra vágjuk. Felvert tojással megkenjük és sajttal vagy köménymaggal, szezámmaggal megszórjuk. Középmeleg sütőben világos szinűre sütjük.
Gluténmentes kenyérlángos
30 dkg Mester KenyérMix
3dl víz
1mokkáskanál cukor
1 evőkanál olaj
25g élesztő
A hozzávalókat összedolgozzuk, ragadós tésztát kapunk. A tésztát azonnal olajozott sütőlapra vagy olajozott tepsibe borítjuk és olajos kézzel lelapítjuk 2-3cm vastagra. Rászórjuk vagy kenjük az ízesítő anyagokat és meleg helyen kb. 20 percet kelesztjük, majd 180C fokon sütjük, kb. 30 percig, tűpróbával ellenőrizzük.
Glutnmentes tortilla
25dkg Mester Tésztaliszt
10g sütőpor
1 csipet só
10dkg margarin
2dl forró víz
A lisztet beleszórjuk egy tálba, összekeverjük a sóval, sütőporral. Összemorzsoljuk a margarinnal. Apránként hozzáöntjük a forró vizet és alaposan összegyúrjuk. Ne legyen túl kemény a tészta. Lisztezett felületen 3-4cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle, letakarjuk.
Kinyújtjuk a gombócokat kb. 15 cm-s sugarú körlappá, olyan 2mm vastagra és egy felforrósított serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. Nagyon gyorsan elkészül, addig kell sütni, amíg fel nem puffad az egyik fele, akkor megfordítani, sütni a másik felét, amíg szépen meg nem barnul. 1-2 perc alatt megsül egy tortilla. Zsiradékot nem kell alá tenni a serpenyőbe!
A kész tortillát még melegen feltekerjük, és alufóliába kell becsomagolni. 20-30másodperc alatt saját gőzében megpuhul, így a tortilla könnyen hajlítható, formázható.
Gluténmentes sós sütemény
30 dkg Mantler liszt
25 dkg vaj
1 tojás
1 evőkanál ecet
6 evőkanál víz
só
A hozzávalókat összegyúrjuk, és fóliában becsomagolva legalább 2 órára hűtőbe tesszük. A tésztának összegyúrás után jó ragacsosnak kell lennie! Pihenés után lisztezett deszkán ujjnyira nyújtjuk /ha valaki szeretné, lehet hajtogatni, de nem fontos/, megkenjük tojással, megszórjuk sajttal, tetszés szerint kockákra vagy rudakra vágnjuk, és 200 fokos sütőben kisütjük.
Gluténmentes juhtúrós sütemény
2 bögre juhtúró
2 bögre Schar Mix B
1 bögre vaj
só
reszelt sajt
1 tojássárgája a kenéshez
A a vajat szobahőmérsékleten hagyjuk kicsit meglágyulni, hogy könnyű legyen vele dolgozni. A juhtúrót, lisztet, margarint elmorzsoljuk, sózzuk (vigyázat, a juhtúró is sós!), és egynemű tésztává gyúrjuk.
Egy éjszakát hűtőszekrényben pihentetjük.
Másnap kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk, lekenjük a tojássárgájával, és ízlés szerint reszelt sajttal szórjuk. Kis kockákra vágjuk, és fóiával kibélelt tepsiben kb. 180 fokon 15-20 perc alatt kisütjük.
Gluténmentes croissant
1,5 dl tej
1 kis pohár joghurt
2 ek cukor
5 dkg Budafoki élesztő
1 dl olaj
2 tojás
70 dkg Glutenix fehérkenyér sütőkeverék
csipet só
Krémhez:
20 dkg vaj
1 ek. só
Tetejére:
1 tojás
1 ek tej
A tejet felmelegítjük, elkeverjük benne a joghurtot és a cukrot. A kenyérsütőgép üstjébe tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt. Miután felfutott, hozzáadjuk az olajat, tojást, lisztet és a sót. Elindítjuk a dagasztás-kelesztés programot.
Elkészítjük a krémet: a hűtőből kivett margarint/ vajat kézimixerrel kikeverjük a sóval.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, majd nyolc egyforma részre vágjuk. Egyenként vékony kör alakúra nyújtjuk azokat. Négyet megkenünk sós vajjal és ráborítunk egy-egy vajazatlan lapot. Az így kapott 4 tésztakör mindegyikét 16 cikkre vágjuk. A széles végüktől kezdve feltekerjük a kis háromszögeket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kifliket. Letakarva 20 percig kelesztjük.
Villával felverünk egy tojást, egy evőkanálnyi tejjel és megkenjük a kiflik tetejét. 200°C-ra előmelegített sütőbe 10 percet sütjük.
Gluténmentes sajtos stangli
25 dkg margarin
1 tojás
2 ek tejföl
fél ek só
35 dkg Barbara lisztkeverék sütéshez, főzéshez
5 dkg sajt
Tetejére:
sajt
1 tojás
elkészítés
A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk az egyik tojást, a tejfölt, a sót és a reszelt sajtot, majd összegyúrjuk. Hűtőben legalább 1 órát pihentetjük. Jól lisztezett felületen kinyújtjuk, megkenjük a másik tojással, megszórjuk a sajttal, és kiszaggatjuk csíkokra. Sütőpapírral bélelt tepsire téve, forró sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
Gluténmentes spenótos kagylók
50 dkg Alfa mix
30 dkg vaj
2 ek tejföl
1 tojás
2 tk só
Töltelékhez:
20 dkg túró
20 dkg mirelit spenót
2 gerezd fokhagyma lereszelve
só
bors
Kenéshez:
1 egész tojás
A tésztához a lisztet egy nagy tálba tesszük. Rámorzsoljuk a vajat, hozzáütjük a tojást, melléadagoljuk a tejfölt, és megsózzuk.Gyors mozdulatokkal jól összedolgozzuk az egészet.Lefedve hűtőben éjszakáztatjuk. A krémhez a spenótot kiolvasztjuk, jól kinyomkodjuk, 5 percig főzzük, épphogy csak egy picit megfonnyadjon.Hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, majd félretesszük, hogy hűljön. Ha kihűlt, hozzáadju a túrót, és óvatosan sózzuk, borsozzuk. Kivesszük a hűtőből a tésztát, nagyon vékonyra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Minden kör közepére kerül a spenótos krémből. Összehajtjuk, kicsit lelapogatjuk. A felvert tojással megkenjük a tetejüket, és előmelegített sütőbe tesszük őket. Addig sütjük, amíg aranybarnák és a tojástól márványosak nem lesznek.
Gluténmentes paradicsomos muffin
Hozzávalók:
2 bögre Glutenix fehérkenyér sütőkeverék
1 bögre tej
0,25 bögre olajos aszalt paradicsomkonzerv
3 evőkanál olaj a konzervből
5-6 levél friss bazsalikom aprítva
3 teáskanál Dr Oetker sütőpor
1 teáskanál cukor
0,5 teáskanál só
2 tojás
Szitáld össze egy edénybe a lisztet, a sütőport és a sót, majd keverd hozzá a cukrot, és az ujjaddal fúrj egy lyukat a keverék közepébe. Keverd ki a tojást a tejjel, valamint a konzervből leszűrt olajjal, és öntsd hozzá a liszthez.
Majd add hozzá a lecsöpögtetett paradicsomot és a bazsalikomot is. Gyengéden keverd össze. A tésztát kanalazd kivajazott muffin tepsibe vagy papírkapszlikba, majd 190 fokon süsd 20-25 percig.
Gluténmentes vajas pogácsa
40 dkg vaj vagy margarin,
50 dkg Mester kenyér Mix,
3 tojás sárgája,
szódavíz,
pár csepp ecet,
só.
A vajat a fele liszttel összedolgozzuk és hűtőbe tesszük. A megmaradt anyagból rétestésztát készítünk, 20 percenként háromszor hajtogatjuk a beletett hűtős masszával. Tojással megkenjük, szaggatjuk és sütjük.
Gluténmentes tepertős pogácsa
500 g Glutenix fehérkenyér sütőkeverék
250 g töpörtő
150 g zsír
20 Fiber husk
2 db tojássárgája
1 db tojás
3 dl tej
1 dl fehérbor
10 g cukor
20 g élesztő
só
őrölt bors
fűszerpaprika.
A ledarált tepertőt 100 g zsírral, 100 g liszttel, sóval, őrölt borssal, és egy egész kevés fűszerpaprikával összegyúrjuk, tégla alakra formázzuk, és hűtőbe tesszük. A többi lisztből, zsírból, langyos tejben felfuttatott élesztővel, tojás sárgákkal egy közepes keménységű tésztát gyúrunk. Éles késsel bevagdossuk, letakarva pihentetjük. Fél óra múlva sodrófával lóhereformára nyújtjuk - azaz négy fület nyújtunk- úgy, hogy közepén a tészta vastag maradjon. Erre tesszük a begyúrt tepertős tömeget. A tészta "fülekkel" befedjük, becsomagoljuk. Ezt sodrófával 40x25 cm-es téglalapra nyújtjuk, és három részre hajtjuk. Konyharuhával letakarva hűtőben 30 percig pihentetjük. Ezután 90°-ot fordítunk a tésztán és megismételjük a hajtogatást az előző módon. Három szimpla hajtás után a pogácsa tésztát 3-3,5 cm vastagra nyújtjuk. Felvert tojással lekenjük, késsel mélyen bevagdossuk, majd pogácsaszaggatóval tetszés szerinti, nagyságú "pogikat" szúrunk. A tepsibe úgy rakjuk, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz. 15 perc, kelesztés után tojással újból lekentjük, és 200 °C-os sütőben gyönyörű, nyíló leveles pogácsát sütünk.
Gluténmentes sós keksz
24 dkg Schar Mix B liszt,
1/2 csomag Dr Oetker sütőpor,
24 dkg főtt burgonya,
16 dkg vaj
egy csipetnyi só.
A lisztben elkeverjük a sütőport és a gyúródeszkára szitáljuk. Beletesszük az áttört, főtt burgonyát, amelyet 1 nappal előbb főztünk meg, a vajat, sót, és tésztát gyúrunk.
Liszttel meghintett gyúródeszkán kinyújtjuk és a kikent tepsire tesszük A tésztát a tepsin cifrázó derelyemetélővel négyszögekre szeleteljük, megkenjük tojásfehérjével, meghintjük sóval, majd aranysárgára sütjük.
Gluténmentes zöldséggel töltött kosár
Tésztához:
18 dkg Mantler liszt
10 dkg margarin
2 tojássárgája
1 1/2 dl tejföl
só
Töltelékhez:
5 dkg konzervkukorica
5 dkg konzervborsó
5 dkg konzervbab
5 dkg konzervrépa
5 dkg kockára vágott edami sajt
só
bors
piros paprika
5 dkg reszelt sajt
2 dl tejföl
Egy tálban keverjük össze a tészta hozzávalóit, majd hagyjuk egy napig hűvös helyen pihenni.
Nyújtsuk ki gyúródeszkán, daraboljuk fel a tésztát, és nyomkodjuk bele a muffinformáinkba. Készítsük el a tölteléket a hozzávalók (kivéve a törtpaprika és a reszelt sajt egy része) összekeverésével. Ezt tegyük a kosárkákba. Szórjuk meg a tetejüket törtpaprikával és reszelt sajttal. Tegyük az egészet előmelegített sütőbe, és süssük készre.
Gluténmentes sonkás sütemény
25 dkg Barbara lisztkeverék sütéshez főzéshez
15 dkg vaj
3 tojássárgája
2 dl tejföl
30 dkg főtt, füstölt sonka
5 dkg reszelt sajt
só, őrölt bors
Összegyúrjuk a lisztet a vajjal, 2 tojássárgájával, a tejföl felével és kevés sóval, majd egy óráig hűvös helyen pihentetjük. Eközben az apróra vágott sonkát összekeverjük a maradék tejföllel, a sajttal, sózzuk, borsozzuk. A tésztát kinyújtjuk, egyik felén eloszlatjuk a sonkás tölteléket, majd a másik felét ráhajtjuk. Egyforma távolságonként összenyomjuk a két lapot, majd itt elvágjuk. A felvert tojással a tetejüket megkenjük, majd aranybarbára sütjük.
SAJTOS STANgLI
60 dkg Glutenix Alfa Mix vagy NATURBIT lisztet elmorzsolunk 40 dkg margarinnal, megsózzuk, hozzáadunk 4 dkg élesztõt (kevés cukros tejben megfuttatva), 20 dkg reszelt sajtot (füstölt és trappista sajt vegyesen finom) és kb.150 g tejfölt (kevesebbet nem, inkább egy picit többet). Összegyúrjuk, 2-3-szor kinyújtjuk-hajtogatjuk (keleszteni nem kell). Majd megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal (esetleg köménymagot vagy Naturbit szórókeveréket hintünk rá), szeleteljük, és aranybarnára sütjük.
MAGOS POGÁCSA – glutén-, tojás- szójamentes
Hozzávalók: 500 g Glutenix Magkeverékes liszt, 250 g Liga margarin, 200 g tejföl, 20 g só, 25 g élesztõ.
Elkészítés:
a hozzávalókat dagasszuk jól össze ruganyos tésztává. Nyújtsuk ki ujjnyi vastagra és tetszés szerinti formára vágjuk ki. Sütõlemezre (sütõpapírra) tegyük ki, megkenhetjük tojással (ha nem tartunk diétát) és megszórhatjuk szezámmal vagy Naturbit Szórókeverékkel. Hagyjuk meleg helyen kb. 1,5-szerésre kelni és elõmelegített 190 °C fokos sütõben süssük, míg szép aranyszínt kap.
LEVELES KRUMPLIS-SAJTOS POGÁCSA – glutén-, tojás-, szójamentes
Hozzávalók: 200 g Glutenix Falusi fehérkenyér keverék, 70 g lágy margarin, 2 tk só, 6 g friss élesztõ megfuttatva, 40 ml langyos tejben és pici cukorban, további 50 ml langyos tej, reszelt sajt a tetejére.
Elkészítés:
A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, kisodorjuk kb. félujjnyi vékonyra.Felét megkenjük olvasztott margarinnal vagy vajjal, félbehajtjuk. Ismét kisodorjuk 2-3 alkalommal. Ne legyen túl lágy és szakadós a tészta a belevitt zsiradéktól, inkább kevesebbszer hajtogassuk. Utoljára olyan vastagra hagyjuk, amilyen pogácsát szeretnénk, kiszúróval vágjuk formára, kenjük meg felvert tojással, szórjuk meg sajttal. Sütõpapíron süssük 190°C fokon, hogy szép színe legyen.
LEVELES TEPERTõSPOGÁCSA – glutén-, tojás-, szójamentes
Hozzávalók: 250 g GLUTENIX Fehérkenyér liszt, 80 g Rama margarin, 15 g friss élesztõ, 2 ek tejföl, 170 g darált tepertõ, Kicsi tej és cukor, megfuttatni az élesztõt, izlés szerint só.
Elkészítés:
a margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a kicsi cukros tejben megfuttatott élesztõt, a tejfölt és lágy tésztává dagasztjuk.Vékonyra sodorjuk és rákenjük a darált tepertõt. Feltekerjük, mint a csigát és jobbról-balról harmadába hajtva 30 percig pihentetjük. Ezután újra kisodorjuk, hajtogatjuk és még kétszer, 30-30 perc pihentetéssel. Végül 2 cm vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, (ha szabad) tojással megkenjük, kiszaggatjuk és elõmelegített kb. 200°C fokos sütõben megsütjük.
HÁJAS TÉSZTA – glutén-, szójamentes
Hozzávalók: 350 + 50 g GLUTENIX Fehérkenyér liszt, 1 tojás, 1 ek tejföl, csipet só, kis cukor, annyi langyos víz, hogy rétestészta keménységû legyen, 200 g háj vagy margarin.
Elkészítés:
A hozzávalókat a hájon (margarinon) kívül összedolgozzuk és hagyjuk 20 percig pihenni. Kisodorjuk, rákenjük a lágy hájat vagy margarint, amit eldolgozunk az 50 g liszttel. Feltekerjük csigába és jobbról-balról harmadába hajtva 20 percig pihentetjük – ezt a mûveletet háromszor ismételjük. Végül 5 mm vastagra sodorjuk és négyzetekre vágjuk. A Négyzetek közepébe lekvárt, diót vagy ízlés szerint más tölteléket teszünk, félbehajtjuk. Elõmelegített, forró sütõben megsütjük. Hagyományos krémes lap süthetõ ugyanebbõl a tésztából!
SAJTOS RúD – glutén-, szójamentes
Hozzávalók:
250 g GLUTENIX Fehérkenyér liszt, 1 tojás sárgája, 130 g Rama margarin, 80 g reszelt sajt, 1/2 kis pohár tejföl, ½ cs szalalkáli.
Elkészítés:
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, vékonyra nyújtjuk, a tetejét megkenjük tojással, megszórjuk sajttal. Csíkokra vágjuk és forró sütõben világosra sütjük.KIFLI – glutén-, szója-, tojásmentesHozzávalók: 250 g GLUTENIX Fehérkenyér liszt, kis só és cukor, 10 g friss élesztõ, kevés langyos tej.Elkészítés: Az élesztõt felfuttatjuk 1 dl langyos cukros tejben, összedolgozzuk a hozzávalókat még annyi tejjel, hogy rétestészta állagú, lágy legyen. Két cipót formálunk, kerekre sodorjuk õket és olvasztott zsírral, vajjal vagy margarinnal megkenjük. 8 részre osztjuk és kiflit formálunk belõlük. Tepsiben 2 órán át langyos helyen pihentetjük, tetejét sós köménnyel vagy Naturbit magokkal megszórjuk. Forró sütõben ropogósra sütjük.
KRUMPLIS LÁNgOS1. változat:
240 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék, 170 g víz, 70 g fõtt burgonya, 15 g élesztõ, 6 g só.2. változat: 240 g Glutenix Alfa mix, 230 g víz, 70 g fõtt burgonya, 15 g élesztõ, 6 g só Burgonya helyett: 15g (2 púpos ek.) Naturbit burgonyapehely, 55 g vízzel péppé keverve.
Elkészítése:
A langyos vízben a sót és az élesztõt feloldjuk, majd a fõtt tört és langyosra hûtött burgonyát belekeverjük. Ezután adjuk hozzá a lisztet. Jól összedolgozzuk. Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. Olajat hevítünk, majd maroknyi kis darabkákat veszünk a tésztából. Kezünkbenkoronggá megnyújtjuk vagy 2 evõkanállal az olajban koronggá formáljuk. Mindkét oldalán zsemleszínûre sütjük. Felületét ízlés szerint ízesíthetjük, sóval, fokhagymával, sajttal, tejföllel.
SÓS-ROPOGÓS – glutén-, búza-, tej-, tojásmentes
Hozzávalók: 45 dkg Naturbit, vagy Alfa – mix liszt, 25 dkg Liga margarin, 6 evõkanál hideg víz, 1 evõ-kanál ecet, 1 kávéskanál só.
Elkészítés: A hozzávalókat jól összegyúrjuk, letakarjuk, egy éjszakát pihentetjük. Kinyújtjuk, sós vízzel bekenjük a tetejét, majd reszelt sajtot, õrölt köményt vagy dekor sót teszünk rá. Kis lapocskákra vagy ropi formákra vágjuk fel. Finom, ropogós és hosszú ideig eláll.
PEREC – 9 db – tejmentes
Hozzávalók: 500 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék, 100 g Liga margarin, 25 g cukor, 1 tojás sárgája, 200 ml víz, 5 g só, 40 g élesztõ.
Elkészítés: Összedagasztjuk lágy tésztává a hozzávalókat, és szétosztjuk egyenlõ darabokra.Lisztezett deszkán kb. 30-35 cm hosszú rudakat sodrunk és perec formára tekerjük. A tetejét megkenjük tojással és diéta szerint sózhatjuk, reszelhetünk rá füstölt sajtot, megszórhatjuk magokkal is. Langyos helyen kelesszük duplájára, és 180 ºC-os sütõben süssük kb. 15 percig vagy amíg szép színt nem kap.
JUHTúRÓS POgÁCSA – tojásmentes
Hozzávalók: 400 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék, 200 g tehéntúró, 200 g juhtúró, 200 g Rama margarin, 10 g só, 3 g sütõpor.
Elkészítés: A hozzávalókból gyúrjunk egyenletes tésztát. Ha a túró túl száraz, kevés tejfölt adjunk hozzá, hogy összeálljon. A só mennyiségét befolyásolhatja a juhtúró! Glutenix búzakeményítõvel megszórt deszkán nyújtsuk ujjnyi vastagra és pogácsakiszúróval szaggassuk ki. Tegyük sütõpapíros vagy teflonos sütõlemezre, a tetejét kenjük meg kissé felvert tojással és elõmelegített 190 ºC-os sütõben süssük aranybarnára.
GALUSKA (nokedli) – egy adaghoz
Hozzávalók: 120 g Glutenix Falusi fehérkenyér lisztkeverék, 80 g víz, 1 tojás, csipet só.
Elkészítés: A hozzávalókat csomómentesre keverjük és forrásban lévõ vízbe szaggatjuk. Ha a galuskák a víz tetejére jönnek, kiszedhetjük szûrõvel kis olajba vagy zsírba forgatva.
TIPP: Tej- tojásérzékenység esetén készíthetõ Glutenix Fehérkenyér lisztkeverékbõl és tojás nélkül is.
FRISS TÉSZTÁK
Hozzávalók: 100 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék, 1 tojás, csipet só, kevés víz, hogy kemény tésztát kapjuk
Elkészítés: Gyúrjuk össze a hozzávalókat egyenletes tésztává. Lisztezett gyúródeszkán sodorjuk ki és vágjuk fel a kívánt formára ( cérnametélt, kiskocka, nagykocka, szélesmetélt stb). A szokásos módon fõzzük ki lobogó vízben.
MÁJGALUSKA (4 adag)
Hozzávalók: 40 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék, 30g bármilyen máj vagy májkrém,1 tojás sárgája, 2 teáskanál olaj, 4 g petrezselyem, 4 g schnidling vagy vöröshagyma, csipet õröltbors, csipet szerecsendió õrlemény, csipet só.
Elkészítés: Petrezselymet hagymát apróra vagdaljuk. A májat ha nyers egy kés lapjával lekaparjuk vagy aprítjuk. Összetevõket egy tálkában alaposan összekeverjük és lobogó vízben, vagy a levesbe közvetlenül teáskanállal beleszaggatjuk. 3-5 percig fõzzük a mérettõl függõen.
DARAGALUSKA (4adag)
Hozzávalók: 30 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék, 30g kukoricadara, egy tojás sárgája, 4g vaj vagy más zsiradék, csipet só.
Elkészítése: A hozzávalókat jól összekeverjük és lobogó vízbe vagy közvetlenül a levesbe szaggatjuk egy teáskanállal. 5-10 percig fõzzük a mérettõl függõen.
PIZZA
Hozzávalók: 125 g Glutenix Fehérkenyér, NATURBIT vagy ALFA MIX lisztkeverék, 110 ml langyos tej vagy víz, 3 g só, 5 g élesztõ, 1 tk cukor.
Elkészítése: A hozzávalókból keverjünk sima tésztát, sütõpapírral vagy olajozott tepsiben simítsuk el kb. 5 mm vastagra. Hagyjuk néhány percig kelni, és toljuk 190 °C fokos sütõbe 10 percre, míg megszilárdul. Tegyük rá a kívánt feltéteket és süssük ízlésünk szerinti ideig.
OLASZ PIZZA glutén-, búza-, tej-, tojás-, szójamentes
Hozzávalók: 1 db kb 30 cm átmérőjű pizzához: 150 g Naturbit OLASZ PIZZA lisztkeverék, 1 ek olivaolaj, 95 g langyos víz, 7 g friss élesztő
Elkészítése: A hozzávalókból tésztát dagasztunk, kézzel kb. 1 cm magas koronggá nyújtjuk, majd egy lisztezett sütőlemezen a végleges méretre körbe-körbe haladva nyomkodjuk. langyos helyen 10 percig kelesszük, majd kenjük meg pizzaszósszal. A külső 3 cm-t hagyjuk szabadon. Ízlés szerint bármilyen feltétet tehetünk rá, és előmelegített 250-300°C fokos sütőben kb. 5-7 percig sütjük.
KRUMPLIS PITE
Hozzávalók: 1 tojás, 50-60 g Glutenix Alfa Mix vagy Naturbit lisztkeverék, csipet só, 1 nagyobb krumpli, annyi tej hogy sűrű palacsinta tésztát kapjunk, 1-2 ek. olaj.
Elkészítés: a krumplit kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk mindkét oldalát és egy enyhén kiolajozott tepsi alját kis közöket hagyva lefedjük vele. A tojásba tesszük a sót, lisztet, elkeverjük és annyi tejjel felöntjük, hogy sűrű palacsinta tésztát kapjunk. Ráöntjük a krumpli karikákra, vékonyan olajat csorgatunk rá, és előmelegített 200°C fokos sütőben aranyszínre sütjük.
Tipp: tehetünk rá sajtot, hogy gazdagabb legyen vagy készíthetjük édesen, a krumpli helyett pl. banánnal, almával gyors desszertként is.
SZÍNES TÉSZTASALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg Pasta d’oro vagy Gliadino fusilli, kagyló vagy penne tészta, 20 dkg gépsonka, 25 dkg mexikói zöldség, 3 szál újhagyma,1 kis pohár kefir, 1 kis pohár tejföl, 1 evőkanál mustár, cukor, citromlé, só, őrölt fehérbors.
A saláta öntetéhez a kefirt és a tejfölt keverjük el a mustárral, majd ízesítsük cukorral, citromlével, só-val és őrölt fehérborssal. A kifőzött tésztához adjuk hozzá a lecsepegtetett konzerv vagy frissen párolt és kihűtött mexikói zöldségeket, a csíkokra vágott sonkát és az apróra vágott hagymát. Végül öntsük rá az öntetet, és jól keverjük össze. Hűvös helyen hagyjuk fél órát összeérni.
BAGETT, ZSEMLE, KIFLI
Hozzávalók: 2/3 Glutenix magkeverékes és 1/3 Glutenix barna liszt, 1 e.k. só, 1 e.k. olaj, 2dkg élesztő, 1dl tejben felfuttatva, 2dl langyos víz, 10gr FiberHusk adalékanyag 1dl vízben elkeverve
Elkészítés: Amíg az élesztő felfut a hozzávalókat belemérni egy tálba, és végül hozzáönteni az élesztős tejet is. A kézi mixer dagasztófejével jól kikeverni és 40-60percet keleszteni. Ezután jó sok rizsliszttel megszórni a gyúródeszkát és átgyúrni a kicsit ragacsos tésztát. (Vizes kézzel könnyebb vele 22dolgozni, mert nem ragad rá.) Ezután hosszú rudakat formázni ( 4 bagett lett és 3 zsemle), és sütő-papírral kibélelt tepsire rakni. A tetejét megkenni felvert tojással, csíkokat húzni rá késsel és megszórni szezámmaggal, de lehet lenmaggal, mákkal, sajttal is. 180 °C-os sütőben körülbelül 15 perc alatt megsül.
NAGYI POGÁCSÁJA
Hozzávalók:
fél kg Naturbit Kemencés kenyérliszt, 25 dkg margarin, 2,5 dl tejföl, 2 egész tojás, 2,5 dkg élesztő, 2 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 15 dkg füstölt sajt. A tejfölbe beletesszük az élesztőt, tojást, cukrot, jól összekeverjük. A kenyérlisztet összemorzsoljuk a margarinnal, majd hozzátesszük a tejfölben elkavart élesztőt, tojást, cukrot Az egyveleget jól összedolgozzuk, előtte megsózzuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Nagyon lágy tésztát kapunk, lisztezett deszkán pogácsákat szaggatunk, tetejét reszelt füstölt sajttal megszórjuk. Ez egy régi recept, de a kemencés liszt különösen jó ízt ad neki
VAJAS POGÁCSA
Hozzávalók: fél kg Naturbit burgonyás tésztaliszt keverék, 2 tojás, 25 dkg vaj vagy margarin, 2,5 dl tejföl, 2,5 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, 15 dkg reszelt sajt, (lehetőleg füstölt).A tejfölben elkeverjük a tojást, a cukrot és az élesztőt. Egy másik edényben elmorzsoljuk a lisztet a sóval és a margarinnal, sóval, majd egybeöntjük, jól összedolgozzuk, egy éjszakára hűtőbe rakjuk, pihentetjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megszórjuk reszelt sajttal, és világos barnára sütjük. A tészta nagyon lágy lesz, amikor kivesszük a hűtőből, de nagyon jól tudunk vele dolgozni, szaggatni.
KRUMPLIS POGÁCSA
Hozzávalók: 300 g héjában főtt krumpli összetörve, 250 g puha vaj, 2 egész felvert tojás, 250 g Alfa mix, 2-3 evőkanál tejföl, maroknyi reszelt sajt, 1 teáskanál szódabikarbóna, csipet só.Miután összekevertük a hozzávalókat evőkanállal pogácsaszerű halmokat teszünk egy sütőpapírral fedett tepsire, elég helyet hagyva ahhoz hogy sütés közben megnőjenek. 180 °C fokon 25-30 percig sütjük vagy amíg szép aranybarna lessz a tetejük. Frissen a legjobb!
KöLESKÁSA LEVES
Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej hagyma, 1 dl olaj, pirospaprika, 1 db babérlevél, 1 dl hántolt köles, 2 evőkanál 10 %-os ecet, 2 dl tejföl, 1 ek Glutenix Alfa vagy Naturbit liszt
Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, és megpirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadunk egy kevés pirospaprikát. Összekeverjük, és felengedjük 3 l hideg vízzel. Sóval, borssal, ételízesítővel és a babérlevéllel ízesítjük. Belekeverjük a kölest, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne fusson ki! Ha futna, kevés hideg vizet öntünk hozzá. Amikor elkészült, belekeverjük az ecetet. (Lehűlés után a köles nagyon megdagad.) A tejfölt összekeverjük a liszttel, és a kásához keverjük. Összeforraljuk, és tálaljuk.
TúRÓS-KAPROS TöKPUFFANCS
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú tök vagy kb. 1/2 kg gyalult tök, 200 g túró, aprított kapor, 2 egész tojás, 1 csapott ek só, Alfa mix vagy Glutenix Fehér kenyér liszt, étolaj a sütéshez.
Elkészítés: A tököt meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk és legyaluljuk. Hozzákeverjük a túrót, a kaprot és a sót és kb. 12-15 percig állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Hozzáadjuk az egész tojásokat. Kanalanként annyi lisztet keverünk hozzá, hogy lágy masszát kapjunk. Kanállal kiszaggatjuk és forró olajban aranybarnára sütjük. Kínálhatjuk köretnek vagy magában mártogatva, ízesített vagy natúr tejfölbe.
TORTILLA – Gyorsan elkészíthető!
Hozzávalók 2 db kb. 20 cm-es tésztához: 50 g Naturbit BURGONYÁS TÉSZTALISZT keverék, 10 g Glutenix ALFA-MIX LISZTKEVERÉK, 50 g langyos víz, 2 g élesztő, 1 g só.
Elkészítés: Gyúrjuk jól össze a hozzávalókat és vegyük kétfelé a tésztát. Nyújtsuk kb. 20 cm átmérő-jűvé, és hagyjuk kicsit kelni, míg a serpenyőnk forró lesz. Az első sütésnél kicsit olajozzuk meg a teflon serpenyőt, és oldalanként 2-2 perc alatt süssük meg a tortillákat. Ízlés szerint töltsük zöldségekkel, húsokkal.
FETA SAJTOS-OLIVÁS MUFFIN
Hozzávalók 12 darabhoz: 250 g Glutenix Alfa mix vagy Fehérkenyér vagy Naturbit lisztkeverék, 2 tojás, 100 g vaj vagy margarin, 200 g feta sajt, 100 g darabolt olivabogyó, 1 cs sütőpor, 2 dl natúr joghurt, ½ teáskanál bors, 1 evőkanál friss rozmaring vagy oregano, 1 teáskanál só.
Elkészítés: A vajat habosra keverjük a tojással és hozzáadjuk a joghurtot majd a lisztes-sütőporos keveréket. Egynemű tésztává keverjük. Óvatosan beleforgatjuk a feta sajtot és a darabolt oliva bogyó-kat. 12 db-os muffinformába papírt teszünk, megtöltjük a tésztával. Előmelegített 180 °C fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
NUDLI
A fentiek szerint készítsünk tésztát, amit kb. 1-1,5 cm szélesre nyújtunk és ugyanilyen széles csíkokat vágunk belőle. Daraboljuk kb. 4-5 cm hosszú rudacskákra és forrásban lévő, enyhén sós vízben főzzük amíg a felszínre jönnek. Pirított zsemlemorzsába vagy burgonyapehelybe forgassuk bele és szórjuk meg vaníliás cukorral, mákkal, lekvárral. Köretként ragukhoz, mártások mellé is fogyaszthatjuk.