Édes sütemények
Édes sütemények
Gluténmentes kakaós mandulás sütemény
- 20 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 4 db tojássárgája
- 10 dkg hámozott, darált mandula
- 6 kanál kakaó
- 14 dkg Glutenix fehérkenyér sütőkeverék
- lekvár
- 4g Fiber Husk
- 1 tk víz
- csokoládé
- mandulaforgács
Habosra keverünk 20 dkg vajat, 12 dkg porcukrot, 4 db tojássárgáját, majd folyamatosan hozzákeverünk 10 dkg hámozott darált mandulát, 6 púpozott evőkanál kakaót és 14 dkg lisztet. Legvégül hozzáadjuk a 4 db tojás felvert habját. Kivajazott formába simítjuk és megsütjük. Ha kihűlt a tészta, hosszában kettévágjuk, megtöltjük lekvárral, visszatesszük a tetejét, és csokoládémázzal leöntjük. Mandulával díszítjük.
Gluténmentes fánk
- 200g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék
- 180g tej
- 1 tojás sárgája
- 25g vaj
- 50g cukor
- 1 cs.vaníliás cukor
- 20g élesztő
- 10 g Fiber husk
- 0,5 dl víz
- két csipet só.
Az élesztőt a meglangyosított tejbe keverjük a cukorral és langyos helyre téve felfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálba tesszük és a felfuttatott tejet lassan hozzáadagolva, csomómentesen jól összekeverjük. Langyos helyen a duplájára kelesztjük. Tűzön olajat hevítünk ( nem túl forró) a sütéshez . A megkelt tésztát két vizes evőkanál segítségével ( az egyik kanállal merjük a tésztát a másikkal segítsük az olajba tolni róla) az olajba adagoljuk. Aranyszínűre süssük mindkét oldalán Ha ügyesek vagyunk, szalagos lesz!
Gluténmentes Sacher torta
- 140 g vaj vagy margarin
- 140 g cukor
- 140 g Mantler gluténmentes liszt
- 140 g felolvasztott keserű csokoládé
- 4 db tojás
- 2 kávéskanál sütőpor
A vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a sárgájákat, az olvasztott csokit. A lisztet összekeverjük a sütőporral, óvatosan a masszához vegyítjük. Tortaformában közepes tűzön sütjük. Ha kihűlt, bevonjuk csokimázzal.
Gluténmentes vajas sütemény
A tésztához:
- 50 dkg Glutenix Fehérkenyér sütőkeverék
- 1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 6 dkg porcukor
- 10 dkg lágy vaj
- 1 csipet só
- 2 tojás (közepes méretű)
- 20g Fiber Husk
- 1dl víz
A díszítéshez:
- 10 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 4 evőkanál lekvár (ízlés szerint)
Elkészítés:
A tepsit (30 x 40 cm) kivajazzuk, majd félretesszük. A sütőt előmelegítjük. A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és konyhai robotgéppel (dagasztóspirállal) sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan megnő. Majd még egyszer jól átgyúrjuk, és enyhén lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságú, téglalapformára nyújtjuk. A tésztát a tepsibe helyezzük, és kézzel kis mélyedéseket nyomunk bele. A vajat kis darabokra vágjuk, és a mélyedésekben eloszlatjuk. A porcukrot a fahéjjal összekeverjük, és egyenletesen a tésztára szórjuk. Meleg helyen állni hagyjuk kb. 25 percig, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk. Sütési idő: kb. 12 perc Ha elkészült, a tepsit a sütőből kivesszük, és a tésztát azonnal megkenjük lekvárral, majd a meleg sütőbe 3 percre visszatesszük. A kihűlt süteményt tálalás előtt tetszés szerinti darabokra szeleteljük.
Gluténmentes Arany galuska
- 250 g Glutenix Fehér kenyér lisztkeverék
- 25 g tejföl
- 2,5 dl langyos tej
- 1 tojás sárgája
- 15 g élesztő
- 1 ek. olaj
- 10g Fiber husk
- reszelt citromhéj.
Keverjük össze fakanállal vagy kézi mixerrel a folyékony hozzávalókat az élesztővel, végül adjuk hozzá a lisztet. Jól dolgozzuk össze, és vizezett kiskanállal merjünk zsírozott-lisztezett sütőformába váltogatva egy kanál tésztát, szórjuk jól meg cukorral kevert darált dióval majd újra tésztát, diót és így tovább, míg el nem fogynak a hozzávalók. Meleg helyen, letakarva kelesszük kb a duplájára és előmelegített 170 fokos sütőben süssük, míg szép színt kap kb. 30-35 percig. Sodó: Gluténmentes vanília öntet Dr Oetker pudingporból: a leírás szerint készítsünk sodót vagy pudingport kb. 7 dl tejjel főzzük fel, hogy hígabb legyen.
Gluténmentes gyümölcsös palacsinta
- 3 egész tojás
- 4 evőkanál cukor
- 1 vaníliás cukor
- 12 evőkanál Kenyérvarázs rizsliszt
- 1,5 dl tej
- 2 evőkanál olaj
- 3-4 alma vagy sárgabarack
Az almát vagy sárgabarackot alapos mosás és tisztítás után felszeleteljük, 1 evőkanál cukorral víz nélkül megpároljuk. Közben néhányszor megkeverjük.Lekvár állagúra főzzük.A tojásokat, 2 evőkanál cukrot, vaníliás cukrot, a tejet és a rizslisztet összedolgozzuk. Közepesen sűrű palacsintatésztát kapunk. Belekeverünk fél evőkanálnyi olajat.Vékonyan kiolajozott palacsintasütőben kb. 10 palacsintát sütünk. Kicsit vastagabb lesz, mint amit megszoktunk.A palacsintákat megkenjük a gyümölccsel, félbe, majd ismét félbe hajtjuk.Tálra tesszük, megszórjuk 1 evőkanál porcukorral.
Gluténmentes mézeskalács
- 76 dkg Mester gluténmentes süteményliszt
- 34 dkg porcukor
- 2 evőkanál szódabikarbónakevés
- őrölt fahéj
- 10 szem porrá őrölt szegfűszeg
- 5 dkg olvasztott margarin
- 4 egész tojás,
- 4 evőkanál méz
- 1 tojás fehérje és
- 12 dkg átszitált porcukor a díszítőmázhoz
A lisztet, porcukrot, szódabikarbónát, fűszereket összekeverjük, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk.Néhány órát pihentetjük a hűtőszekrényben, alufóliával letakarva.Rizsliszttel megszórt nyújtólapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, karácsonyi sütiformákkal kiszaggatjuk.Margarinnal kikent tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz, mert nagyra nőnek.Tojássárgájával megkenjük.Közepesen meleg sütőben kellemes mézeskalácsszínűre sütjük. Vigyázni kell vele, mert könnyen megég.
Cukormázat készítünk: 1 tojás fehérjét nagyon keményre felverünk, 12 dkg átszitált porcukrot szórunk bele, miközben tovább verjük. A porcukorral még 20-30 percig (!) verjük. Legcélszerűbb tálas habverővel dolgozni, amit nem kell fogni ilyen hosszú ideig.Ha szálat húz, és nem folyik szét, akkor jó.Hibátlan zacskóba töltjük, a zacskó sarkán nagyon pici nyílást vágunk. Ezzel díszítjük a süteményt.
Gluténmentes zabos keksz
- 10 dkg Schar Mix C
- 15 dkg gluténmentes zabpehely
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- só
- sütőpor
- 12 dkg cukor
- csokis változatba: 1-2 ek. keserű kakaó
- almás változatba: 1 reszelt alma+fahéj (lehet még gyömbérrel, szegfűszeggel megbolondítani)
A száraz összetevőket össze kell keverni, a vajat a "cukorral" habosra keverni, majd hozzáadni a tojást és végül mehet a lisztes tálba. Nem kell megijedni, hogy túl kemény vagy száraz a tészta, ez a lényege, így lesz keksz állagú.Kis gombócokat kell tenni a tepsibe és kézzel szétlapítani őket.170-180 fokon 10-15 perc elég neki.
Gluténmentes barackos rizskoch
- 35 dkg érett sárgabarack
- 7 púpozott evőkanál cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 2 evőkanál + 1 kávéskanál Kenyérvarázs kukoricaliszt
- 2 zacskó gyorsrizs
- 1 kávéskanálnyi növényi
- margarin
- 1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- kevés őrölt fahéj
- 1 teáskanál porcukor a díszítéshez
A sárgabarackot alapos mosás és tisztítás után felszeleteljük, 6 evőkanál cukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal és egy zacskó vaníliás cukorral feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Lekvár állagúra főzzük. A rizst megfőzzük. Amikor a baracköntet és a rizs is elkészült, összekeverjük, és hozzákeverjük a 2 evőkanál kukoricalisztet. Növényi margarinnal kikenünk egy hosszúkás, trapéz alakú süteményformát, vagy pástétomos formát, vagy őzgerinc formát.A sütőformában szétrázunk egy kávéskanálnyi kukoricalisztet. Beleöntjük a nyers rizskoch-ot. Negyed órán át közepes hőmérsékleten, további fél órán át alacsony hőmérsékleten sütjük. Ha ellenőrizni akarjuk, hogy nyers-e még a közepe, hústűt vagy hurkapálcát szúrjunk bele.Gyümölcsízzel, csokoládéöntettel vagy porcukorral tálaljuk.
Gluténmentes keksz
- 150 g Glutenix fehérkenyér sütőkeverék
- 50 g mandulaliszt
- 1 tojás
- 90 g vaj
- 0.5 dl tej
- sütőpor
- só
- cukor
A lisztet el kell keverni a sóval, sütőporral, a vajat kicsit megolvasztani, elkeverni benne 1-2 ek. cukrot, és hozzáadni a liszthez a tojással együtt. Jól el kell keverni, majd belekerül egy kis tej is. A tésztának száraznak kell lennie, épphogy csak formázható legyen, ettől lesz keksz állagú. Kis gombócokat kell tenni a tepsibe és szétlapítani őket. 180 fokon kb. 15 percig kell sülnie.
Gluténmentes almás sütemény
- 3-4 db alma
- ízlés szerint fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10-15 dkg cukor
- 2 db tojás
- 30 dkg Kenyérvarázs rizsliszt
- 6 g sütőpor
- egy csipet só
- 3 evőkanál dió
- 1 db citrom reszelt héja és leve
Ha már levet eresztett, adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a fél sütőport, egy csipet sót, az apróra tört előre pörkölt diót, ha akarjuk, még adhatunk hozzá kandírozott vagy aszalt kockára vágott gyümölcsöket vagy bármi mást (én most csak diót tettem). Kb. olyan állaga kell, hogy legyen, mint a kuglóf tésztának, nem piskóta jellegű, hanem ragacssósabb, nedvesebb, így, ha szükségesnek érzitek, tegyetek bele még lisztet. Borítsuk egy kikent, kilisztezett őzgerincbe, majd 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre kb. 40 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.3-4 almát mérettől függően lereszelünk. Az almákat nem kell kinyomkodni. Hozzáadunk egy citrom levét, fél citrom reszelt héját, egy kiskanál fahéjat, a vaníliás cukrot és sima cukrot. Ízlés szerint a fahéjat és cukrot is pótolhatjuk. Majd 1-2 órát pihenni hagyjuk, hogy az alma levet eresszen. A levét, ne dobjuk ki, mert azt is felhasználjuk a massza elkészítésekor, az lesz a tészta nedves adaléka.
Gluténmentes Banános-csokis muffin
- 1 érett banán
- 2.5 dl tej
- 1 tojás
- 60g olvasztott vaj
- 180g Novalim kuglófpor
- 2 teáskanál sütőpor
- 120g cukor
- 120g csokicsepp
Elkészítés:
Pürésitsük a banánt egy edényben,majd hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, tejet, és alaposan összekeverjük. A lisztet a banános masszához szitáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, valamint a csokicseppet, és összekeverjük. A tésztat az alaposan kivajazott formák 3\4-ig kanalazzuk, majd 170 C fokon 25 percig sütjük.
Gluténmentes túrós krémes rácsos
Hozzávalók:
A tésztához:
- 8 dkg Schar Mix C
- 8 dkg Kenyérvarázs rizsliszt
- 6 dkg Naturbit kukoricakeményítő
- 1 csipet só
- 8 dkg porcukor
- 10 dkg hideg vaj
- 1 evőkanál tejszín
- 1 tojássárgája
- 10g Fiber Husk
- 0,5 dl tej
A túrókrémhez:
- 50 dkg sovány krémes tehéntúró
- 12 dkg porcukor
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 1 egész tojás (szétválasztva) + 1 tojásfehérje
- 1 dl tejszín
- 1 csapott evőkanál Naturbit kukoricakeményítő
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A háromféle lisztet tálba szitálom, hozzáadom, a csipet sót, cukrot. Almareszelővel forgácsokra reszelem a hideg vajat, gyors mozdulatokkal összedolgozom a lisztkeverékkel. A tojássárgáját egy kis tálban habosra keverem a tejszínnel, majd hozzáadom a lisztes keverékhez. Labdává formálom, fóliába csomagolom, és annyi időre, amíg összeállítom a tölteléket, a hűtőszekrénybe teszem.
A töltelékhez a két tojásfehérjét kemény habbá verem. Egy másik tálban a tojássárgáját a porcukorral és a tejszínnel habosra keverem, hozzáadom a vaníliát, a keményítőt, továbbkeverem, majd hozzáadom a túrót majd az egészet krémesre keverem. Fémkanállal óvatosan hozzáadom a fehérjét.
A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtom. Akkora téglalapot vágok belőle, ami egy 25 X 18 cm-es, sütőpapírral borított tepsibe kényelmesen belefér úgy, hogy a peremre is jusson tészta. A maradékot gyúrás után újra téglalappá nyújtom, kb. 1,5 cm széles csíkokra vagdosom.
A habos túrókrémet elosztom a tésztával bélelt tepsiben, majd a tésztaszalagokkal berácsozom, az előmelegített sütőbe tolom. 35 perc alatt világosra sütöm. Akkor van kész, ha a tésztarácsok már roppanósak, a krém nem folyik, de még kissé rezgős. Még forrón meghintem kevés porcukorral.
Szeletelni csak hidegen szabad.
Gluténmentes kávés krémes
Hozzávalók:
Tészta:
- 4 tojássárgája
- 20 dkg porcukor
- 4 evőkanál víz
- 16 dkg Mester család sütemény liszt
- vaj a kenéshez
Krém:
- 25 dkg Schar Petit háztartási keksz
- 2 dl erős feketekávé
- fél dl rum
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 evőkanál kakaó
A tojássárgáját a porcukorral és a vízzel jó sűrűre keverjük, majda lisztet, és a tojások felvert habját hozzákeverjük, és kivajazott, lisztezett tepsiben kisütjük. A háztartási kekszet ledaráljuk, a kávéval, rummal összekeverjük. A vajat a porcukorral és a kakaóval habosra keverjük, és hozzáadjuk a kekszet. A kihűlt tésztára kenjük és kész is!
Gluténmentes bögrés sütemény
A receptet 3dl-es bögrével kell készíteni
Hozzávalók:
- 1 bögre Barbara lisztkeverék sütéshez főzéshez
- 1 bögre tej
- 3/4 bögre cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 egész tojás
- 1/2 zacskó sütőpor
Ízesítésnek:
- 3/4 bögre mák vagy
- 3/4 bögre darált dió vagy
- 3/4 bögre darált mogyoró vagy
- 3/4 bögre kókuszreszelék vagy
- 1/2 bögre instant kakaó vagy
- 1/2 bögre lekvár (vagy ki mit szeret)
Elkészítés:
Minden hozzávalót egy tálba öntünk, robotgéppel összekeverjük. Kivajazott tepsibe öntjük a masszát és tűpróbáig sütöm.
Gluténmentes sütőtöksüti
Hozzávalók:
- 30 dkg Alapliszt,
- 2x30 dkg sütőtökpüré,
- 20 dkg cukor,
- 10 dkg puha vaj,
- 2 dl kefir,
- két tojás,
- egy csomag sütőpor
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük.
A nyers sütőtököt előzőleg megsütjük a sütőben, majd pürésítjük. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a kefirt és a mikróban megolvasztott vajat. A sütőtökpürét a tésztához adjuk, és belekeverjük. Egy tortaformát vajjal kikenünk, kilisztezünk, és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben közepes lángon tűpróbáig sütjük. A kihűlt tortát vízszintesen kettévágjuk, és rákenjük a sütőtökpüré másik felét.
Gluténmentes goffri
Hozzávalók 4 főre:
- 25 dkg Glutenix fehér kenyér sütőkeverék
- 4 tojás
- 2,5 dl tej
- 12 dkg Rama
- 1 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 csipet só
Elkészítés: A lisztet összekeverjük a tojások sárgájával, a megolvasztott margarinnal, cukorral, tejjel, sóval.A tojások fehérjét felverjük és a végén óvatosan beleforgatjuk a tésztába.Előmelegített gofrisütőbe kanalazzuk a masszát, és kb. 2-3 percig sütjükKb. 15 db-ra elég
Nagymamám lúdlábja
5 dkg vajat, 10 dkg porcukorral, 2 egész tojással, 1,5 evõkanál mézzel gõz felett simára keverjük (kb. 10 perc). Hozzáadunk 50 dkg Glutenix Alfa Mix vagy NATURBIT lisztet, 1 kávés- kanál szódabikarbónát, kevés tejet, majd 3 lapot sütünk belõle.
Krém: 2 cs. Dr Oetker Eredeti Vanília pudingpor, 8 dl tej (ezt sûrûre fõzzük) 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 cs. vaníliáscukor (ezt habosra keverjük), majd a kihûlt pudinghoz adjuk. Tetejére csokimáz kerül.
MÉZES KRÉMES
2tojást, 5 dkg vajat, 15 dkg porcukrot, 2 evõkanál tejet és 2 evõkanál mézet gõz felett simára keverünk (kb. 10 perc). Hozzáadunk 45 dkg Glutenix Alfa Mix vagy NATURBIT lisztet, 1 kiskanál szódabikarbónát, majd 4 lapot sütünk.Krém: 6 dl tej, 6 evõkanál kukoricadara (ezt sûrûre fõzzük), 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor (habosra keverjük), majd a kihûlt kukoricadarához adjuk. Az elsõ lapot megkenjük a fõtt krémmel, rátesszük a második lapot, arra lekvár kerül, majd a harmadik lap, amire szintén krém kerül. A negyedik lap tetejére csokimázat készítünk.
TúRÓSPITE
- 20 dkg zsír,
- 50 dkg Glutenix Alfa Mix vagy NATURBIT liszt,
- 2 tojás sárgája,
- 2 evõkanál porcukor,
- 1/2 cs. sütõpor,
- só
- annyi tejföl, hogy könnyen gyúrható legyen a tészta.
- Töltelék:
- 1 kg túró,
- ízlés szerint cukor,
- vaníliás cukor,
- reszelt citromhéj,
- mazsola,
- 5-6 evõkanál kukoricadara,
- 6 tojás sárgája és felvert habja.
Zsírozott tepsibe a tészta egyik felét nyújtjuk, erre kerül a töltelék, majd a tészta másik fele. A tetejét villával megszúrkáljuk (hogy ne púposodjon fel sütés közben). Forrón vaníliás porcukorral meghintjük.
ZALÁN SZELET
5 dkg vajat 2 evõkanál mézzel, 2 evõkanál tejjel, 15 dkg porcukorral és 2 tojással gõz felett simára keverünk. Hozzáadunk 50 dkg Glutenix Alfa Mix vagy NATURBIT lisztet, 1 kávéskanál szódabikar- bónát és 2 evõkanál kakaóport, majd 3 lapot sütünk.Krém: 2 cs. Dr. Oetker Eredeti Puncs pudingpor, 2 evõkanál Mantler liszt, 1 l tej – sûrûre fõzzük, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor – habosra keverjük, majd a kihûlt pudinghoz adjuk. Tetejére csokimázat ké-szítünk.
RUMOS SZELET
- 50 dkg Glutenix Alfa Mix vagy NATURBIT liszt,
- 15 dkg cukor,
- 1 cs. sütõpor,
- 3 tojás sárgája,
- 2 evõkanál fagyos zsír vagy vaj
- annyi tej, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
Három lapot sütünk belõle. Az egyik lapot rumos tejben megáztatjuk.Krém: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 evõkanál rum, kakaópor (simára keverjük), majd a beáztatott laphoz adjuk (ne legyen túl folyós a krém) Megtöltjük a maradék 2 lapot.
Tetejére: 3 tojás fehérjét 20 dkg porcukorral gõz felett kemény habbá fõzünk.
PALACSINTA
- 10-12 db120 g Glutenix ALFA MIX vagy NATURBIT lisztkeverék,
- kb. 450 ml tej,
- növényi tej, vagy víz,
- 1 tojás,
- csipet cukor és só.
A hozzávalókból csomómentes tésztát keverünk és forró, olajozott palacsintasütõben sütjük. Ha a tésztát sûrûnek tûnik, adjunk hozzá folyadékot. Ízlés szerint megtöltjük.
PISKÓTA KIS gYÜMöLCSTORTA FORMÁHOZ
4 tojás sárgáját 4 ek cukorral habosra keverünk. A tojás habját keményre verjük, 4 ek. lisztkeverékkel váltogatva óvatosan beleforgatjuk a sárgájába. Megkent, kilisztezett formában, 180 °C fokos elõ-melegített sütõben aranysárgára sütjük.
LINZER
- 250 g lisztkeverék,
- 60 g porcukor,
- 60 g Rama margarin,
- 1 tojás sárgája,
- 1 cs. vaníliás cukor,
- reszelt citromhéj,
- csipet só.
A hozzávalókat egyenletes tésztává gyúrjuk, félujjnyira nyújtjuk és kívánt formára szaggatjuk. Elõmelegített 180°C fokos sütõben aranyszínre sütjük. Lekvárral vagy kakaókrémmel összeragasztjuk.
Kakaókrém: habosra keverünk 100 g Rama margarint 100 g porcukorral, hozzáadunk 25 g kakaóport.
csokitorta/lúdláb/dobostorta – glutén-, tej-, szójamentes
Piskóta: 4 tojás sárgáját és 5 evõkanál cukorral habosra keverünk amikor majdnem kész, hozzáadunk 2 evõkanál vizet és tovább habosítjuk néhány percig. Beleforgatjuk a tojások keményre felvert hab- ját és belekeverünk egy késhegynyi sütõporral elvegyített 5 evõkanál Glutenix Fehér kenyér lisztet. Egy kb. 23 cm-es kerek formát kizsírozunk és vékonyan megszórjuk Keményítõvel vagy kibélelünk sütõpapírral. Elõmelegített 180°C fokos sütõben készre sütjük.
Dobos tortához: Belemérünk tésztát, amivel kb. félujjnyi vastagon beterítjük a forma alját. 170°C fokos, elõmelegített sütõben kb. 7 percig sütjük. Így kisütünk 5-6 lapot, félretesszük hûlni.
Csoki vagy lúdláb tortához: a tésztát egyben sütjük meg.Krém: 6 evõkanál Glutenix fehérkenyér lisztet, 6 evõkanál cukrot, 5evõkanál kakaóport simára keverünk 4 dl tejjel (lehet rizstej is). Sûrûkrémet fõzünk belõle. Amikor kihûlt, 25 dkg habosra kevert vajat adunk hozzá (vagy együtt habosíjuk ki a vajjal vagy margarinnal). Csokitortánál adhatunk hozzá kis rumot is.
Dobos torta: Megkenjük a tortalapokat egymás után az arányosan elosztott krémmel. A tortát az oldalán krémezzük be, a tetejére égetettcukrot, karamellt teszünk. Ezt célszerû a külön tett legfelsõ lapra önteni, és forróvizes késsel rögtön szeletekre vágni.Karamell: 15 szem kockacukrot egy edényben felolvasztunk, vigyázva, nehogy túlkaramellizáljuk és keserû legyen. Amikor kész, néhány csepp ecetet adunk hozzá és rögtön a piskótalapra öntjük. Nagyon gyorsan megkeményedik!
Csoki torta: a piskótát vágjuk el két vagy három részbe egy éles késsel, kenjük meg a lapokat és a maradék krémmel vonjuk be kívülrõl is.
KÓKUSZOS HAbTEKERCS
Hozzávalók:
500 g Glutenix Fehérkenyér lisztet, 250 g margarint, 2 ek. porcukrot, 4 tojás sárgáját, 20 g friss élesztõt pici tejjel összegyúrunk és 4 részre osztjuk.
Töltelék: 4 tojás fehérjét 300 g porcukorral gõzön keményre felverjük, majd 100 g kókuszt belekeverünk. A tésztákat egyenként vékonyra kisodorjuk, megkenjük a kókuszos hab negyedével, feltekerjük és ujjnyi vastag szeleteket vágunk belõle. Sütõpapírral kibélelt lemezre tesszük és elõmelegített 170°C fokos sütõben aranyszínre sütjük.
TEPSIS RAFFAELO
Tészta:
- 6db tojásfehérje,
- 20 dkg cukor,
- 10 dkg Glutenix Fehér kenyér lisztkeverék,
- 10 dkg kókuszreszelék,
- tetejére darabolt mandula.
A tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verjük, apránként beleszórjuk a cukrot. A lisztet és kó-kuszreszeléket összekeverjük, majd hozzákeverjük óvatosan a kemény habot. Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk, tetejét megszórjuk mandulával és 170 °C fokra elõmelegített sütõben 20 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihûlni!
Krém:
- 6 db tojássárgája,
- 2 cs. vanília pudingpor (gluténmentes!),
- 6 dl tej,
- 6 ek. kókuszreszelék,
- 20 dkg cukor,
- 25 dkg margarin.
A tojássárgákat a pudingporral, 1dl tejjel és 10 dkg cukorral kikeverjük. A többi (5 dl) forrásban lévõ tejhez öntjük és sûrûre fõzzük, hûtjük. A margarint a maradék 10 dkg cukorral és a 6 ek. kókusz reszelékkel habosra keverjük. A kihûlt pudinggal összekeverjük. A krémet rásimítjuk a süti alapra, kókuszreszelékkel meghintjük a tetejét. Hûtõben dermesztjük!
HAMIS RÉTES
Hozzávalók:
- 300g Glutenix Fehérkenyér,
- Alfa Mix vagy NATURBIT lisztet
- 300 g porcukorral és
- ½ cs sütõporral keverjünk össze.
Töltelék:
½ kg túró,
2 dl tejföl,
4 tojás sárgája,
1 citrom héja,
1 cs vaníliás cukor,
cukor ízlés szerint.
100 g Rama margarinnal kikenjük a tepsit, a lisztes keverék felét szórjuk rá, tegyük a tetejére a tölteléket majd a maradék lisztkeveréket, 4 dl tejjel locsoljuk meg. Simítsuk rá végül a felvert tojáshabot. Elõmelegített 180°C fokos sütõben süssük aranyszínûre.
ALMÁS PITEHAGYOMÁNYOSAN
Töltelék: hámozzunk meg és reszeljünk le 1,5 kg savanykás almát, adjunk hozzá ízlés szerint cukrot és õrölt fahéjat. Fõzzük addig, míg az alma kicsit megpuhul. Hûtsük ki, nehogy a tésztát „szalonnássá” tegye! 400 Glutenix Fehérkenyér, ALFA MIX vagy NATURBIT lisztet morzsoljunk el 200 g margarinnal vagy 150 g vajjal. Adjunk hozzá 1/2 cs. sütõport, 50 g cukrot, 1 tojást és annyi tejfölt, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Elõmelegített 180 °C fokos sütõben süssük aranybarnára.
LEVELES TÉSZTA
Hozzávalók:
- 200g Alfa-mix vagy Fehérkenyér liszt,
- 100g tejföl,
- 70g vaj vagy margarin Vajjal finomabb!
- 40g tojás,
- 4g só.
Elkészítés: A lisztbe keverjük bele a sót, adjuk hozzá a tojást, tejfölt és dolgozzuk össze. A jól kidolgozott tésztát alálisztezett lapon nyújtsuk kb. fél cm vastag téglalap alakúra. A lágy vajat vagy margarint kenjük egyenletesen a felületére. Vágjuk a tésztát egyenlõ négy kockára, és a lapokat tegyük egymásra, majd ezeket vágjuk félbe és az egyik felét fordítsuk a másik tetejére. Ezután tegyük hûtõbe. Fél óra múlva vegyük ki és nyújtsuk el ismét. Hajtsuk félbe, majd ezt is félbe. Az így négyréthajtogatott tésztát ismét tegyük hûtõbe. Felhasználás elõtt vegyük ki a hûtõbõl és nyújtsuk ki ismét fél centiméter vastagságúra. Vágjuk fel négyzetekre és töltsük meg amivel szeretnénk. Tölthetjük túróval, lekvárral, mákkal, dióval stb. Hajtsuk rá mint egy batyut, vagy félbe zárjuk rá a tésztát. Elõmelegített sütõben 200°C fokon süssük kb. 15 percet. A tésztából készíthetünk sós stanglikat is, ekkor vastagabbra nyújtsuk egy kicsit! Rudakra vágjuk, megcsavarhatjuk, vagy masnikat készíthetünk belõlük. Megszórhatjuk reszelt sajttal.
BRIÓS
– glutén-, tej-, tojásmentes
Hozzávalók:
- 250g Alfa mix vagy Naturbit liszt,
- 3 ek cukor,
- 1 ek puha vaj, vagy tejmentes margarin diéta szerint,
- 1 csipet só,
- 10g friss élesztõ,
- 250ml langyos tej vagy növényi tej,
- megkenéshez tojás vagy növényi vagy tehéntej diéta szerint
Elkészítés: tálas dagasztógéppel pár perc alatt simatésztává összedolgoztjuk a recept szerinti anyagokat. A tésztát négyfelé osztjuk, lisztezett deszkán „kígyót” sodrunk belõle és csigavonalban feltekerjük (a tészta lágy, de könnyen lehet kezelni). Megkenjük tojással vagy tejjel, megszórjuk kristálycukorral és hagyjuk lefedetlenül állni meleg helyen. Amikor a sütik láthatóan elkezdenek nõni, kb 30 perc után betoljuk az elõmelegített 190°C fokos sütõbe, ahol szépen megnõ nagyjából a duplájára. Kb. 25 percig sütötjük, míg szép aranybarna színe lesz. A formája olyan, mint az igazi, kiemelkedik a közepe, és finom puha az állaga.
ETA RÉPATORTÁJA – glutén-, tejmentes
Hozzávalók:
- 7 db közepes sárgarépa reszelve,
- 1 bögre (2,5 dl)
- barnacukor,
- 2 bögre Kenyérvarázs rizsliszt,
- 1 bögre étolaj,
- fél csomag sütõpor,
- 1 kk szódabirkarbóna,
- 4 egész tojás,
- 1 egész citrom leve, és héja lereszelve,
- só,
- pici fahéj.
Elkészítés:
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, beletesszük a lisztet, szódabirkarbónát, sót, sütõport, étolajat, fahéjat, citrom levét és héját, végül a kislyukú reszelõn lereszelt répát. Jól összekeverjük, sütõpapírral bélelt közepes nagyságú tepsiben, gázsütõben kb. 40 perc alatt elkészül.
FOSZLÓS KALÁCSOK
(a kalácsváltozatoknál mindig a vaníliás kalácsot vegyük alapnak)
Vaníliás kalács (alap kalács, a többi változat erre épül)
Hozzávalók:
- 250 g Glutenix Foszlós kalács lisztkeverék,
- 25 g tejföl,
- 2 dl langyos tej,
- 1 tojás sárgája,
- 15 g élesztõ,
- 1 ek. olaj,
- fél citrom héja.
Elkészítés: keverjük össze fakanállal vagy kézi mixerrel a folyékony hozzávalókat az élesztõvel, végül adjuk hozzá a lisztet. Jól dolgozzuk össze, és tegyük zsírozott-lisztezett sütõformába. Meleg helyen, letakarva kelesszük kb. a duplájára és elõmelegített 160 ºC-os sütõben süssük, míg szép színt kap kb. 25-30 percig.
VÁLTOZATOK
Márványos: A tészta kb. 1/4-ét keverjük össze 1 ek kakaóporral és csorgassuk bele a formában lévõ vaníliás tésztába vagy adhatunk bele Kenyérvarázs sütõcsoki szemcséket vagy tört csokidarabkákat is.
Mazsolás: Keverjünk kb. 1 marék mazsolát a tésztába, mielõtt formába tennénk.
Fahéjas: A tészta kb. 1/4-ét keverjük össze 1 tk fahéjjal és csorgassuk bele a formában lévõ vaníliás tésztába.
Keleti fuvallat: A fenti összetevõkhöz adjunk még 1-1 csapott tk fahéjat, szegfûszeget (a frissen õrölt a legfinomabb), 1 tk citromlevet, 1 ek tearumot, 1 ek mazsolát, 1 ek Kenyérvarázs sütõcsoki szemcséket vagy tört csokidarabkákat, így dagasszuk össze a tésztát.
Édes álom: A fenti összetevõkhöz adjunk még 2 teljes evõkanál akácmézet vagy hársmézet, 2 tk. cardamon olajat /extrakt/ (gyógynövény boltokban kapható)
ARANY GALUSKA
Hozzávalók:
- 250 g Glutenix Foszlós kalács lisztkeverék,
- 25 g tejföl,
- 2 dl langyos tej,
- 1 tojás sárgája,
- 15 g élesztõ,
- 1 ek. olaj,
- reszelt citromhéj.
Elkészítés: keverjük össze fakanállal vagy kézi mixerrel a folyékony hozzávalókat az élesztõvel, végül adjuk hozzá a lisztet. Jól dolgozzuk össze, és vizezett kiskanállal merjünk zsírozott-lisztezett sütõformába váltogatva egy kanál tésztát, szórjuk jól meg cukorral kevert darált dióval majd újra tésztát, diót és így tovább, míg el nem fogynak a hozzávalók. Meleg helyen, letakarva kelesszük kb a duplájára és elõmelegített 170 ºC-os sütõben süssük, míg szép színt kap kb. 30-35 percig. Ha nincs diónk „Ezüst galuskát” készíthetünk mákosan.Sodó: Gluténmentes vanília öntet porból a leírás szerint készítsünk sodót vagy pudingport kb. 7 dl tejjel fõzzünk fel, hogy folyósabb legyen. Ha az adag nagynak vagy kevésnek bizonyul, a hozzávalók mennyiségét arányosan csökkenthetjük vagy növelhetjük.
TúRÓS BATYU – kb. 10-12 darabhoz
Hozzávalók:
- 250 g Glutenix Falusi kenyér keverék,
- 50 g lágy Rama margarin,
- 30 g tejföl,
- 60 ml tej,
- 1 tojás sárgája,
- 40 g cukor,
- 20 g élesztõ,
- csipet só.
Elkészítés: A meglangyosított tejben feloldjuk a cukor egy részét és megfuttatjuk benne az élesztõt. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, elnyújtjuk félujjnyi vastagra. Négyszögeket vágunk belõle, melyeken elosztjuk a tölteléket. A sarkakat egymás után ráhajtjuk a töltelékre. Sütõpapírral bélelt sütõlemezre tesszük, langyos helyen kb. fél órát hagyjuk kelni. Kissé felvert tojással megkenjük. Elõmelegített 190 ºC-os sütõben kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Töltelék: 500 g tehéntúró, 125 g cukor, 1 cs vaníliás cukor, csipet só, fél citrom héja. Tehetünk bele mazsolát is.
TIPP: Ha idõt akarunk megtakarítani, és késõbb frissen sült süteményt ennénk, készíthetünk több darabot, a megkelt batyukat egyenként folpackba tekerve tegyük a fagyasztóba. Szükség szerint bármikor elõvehetjük õket, teljes kiengedés után tojással megkenve a fentiek szerint süssük meg.
MÁKOS, DIÓS KIFLI – kb. 10-12 darabhoz
Hozzávalók:
- 250 g Glutenix Falusi kenyér keverék,
- 50 g lágy Rama margarin,
- 30 g tejföl,
- 60 ml tej,
- 1 tojás sárgája,
- 40 g cukor,
- 20 g élesztõ, csipet só.
Elkészítés: A meglangyosított tejben feloldjuk a cukor egy részét és megfuttatjuk benne az élesztõt. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, elnyújtjuk félujjnyi vastagra. Háromszögeket vágunk belõle, melyek egyik oldalára halmozzuk a tölteléket. A töltelékes oldalt kezdjük feltekerni a csúcs felé, a kész kiflit kissé megíveljük. Sütõpapírral bélelt sütõlemezre teszszük, langyos helyen kb. fél órát hagyjuk kelni. Kissé felvert tojással megkenjük. Elõmelegített 190 ºC-os sütõben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Töltelék:
Mákos: 100 g cukrot felfõzünk 90 ml vízzel, hozzáadunk 120 g darált mákot, lassú tûzön néhány percig még fõzzük, óvatosan, hogy ne égjen le. A tûzrõl levéve belekeverünk 2 cs. vaníliás cukrot. Tehetünk hozzá késhegynyi fahéjat, vagy mazsolát is.
Diós: 110 g cukrot felfõzünk 50 ml vízzel, hozzáadunk 150 g darált diót, lassú tûzön néhány percig fõzzük óvatosan, hogy ne égjen le. Belereszelünk kevés citromhéjat, adhatunk hozzá késhegynyi fahéjat, vagy mazsolát is.
TIPP: Ha idõt akarunk megtakarítani, és késõbb frissen sült süteményt ennénk, készíthetünk több darabot, a megkelt batyukat egyenként folpackba tekerve tegyük a fagyasztóba. Szükség szerint bármikor elõvehetjük õket, teljes kiengedés után tojással megkenve a fentiek szerint süssük meg.
Bejgli – két rudat ad ki
- 250 g Glutenix Falusi kenyér keverék,
- 50 g lágy Rama margarin,
- 30 g tejföl,
- 60 ml tej,
- 1 tojás sárgája,
- 40 g cukor,
- 20 g élesztõ,
- csipet só.
Elkészítés: A meglangyosított tejben feloldjuk a cukor egy részét és megfuttatjuk benne az élesztõt. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, kettéosztjuk, elnyújtjuk kb. 20 x 25 cm nagyságúra. Elosztjuk rajta a tölteléket úgy, hogy a két rövidebb és az egyik hosszabb oldalon 2-2 cm-t elhagyunk. A két rövidebb oldalt visszahajtjuk, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék. A rudat feltekerjük úgy, hogy az üresen hagyott szél zárjon. Óvatosan tepsibe tesszük, villával néhány helyen megszúrkáljuk, megkenjük tojással. Meleg helyen kelni hagyjuk kb. 20 percet újra megkenjük, és elõmelegített sütõben 180°C fokon aranybarnára sütjük.
Töltelék: ugyanaz, mint a diós és mákos kiflinél leírt, de tehetünk bele mazsolát is.
KAKAÓS CSIgA – kb. 8 db – tejmentes, tojásmentes, fehérjeszegény
Hozzávalók:
- 300 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék,
- 60 g Liga margarin,
- 80 g cukor,
- 30 g friss élesztõ,
- 1 dl langyos víz,
- csipet só.
Elkészítés: Az élesztõt feloldjuk a vízben, és hozzágyúrjuk a többi hozzávalót, míg egyenletes, lágy tésztává alakul. Glutenix Gluténmentes búzakeményítõvel beszórt deszkán kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk és megkenjük a kakaós krémmel úgy, hogy az egyik hosszanti oldalon a szélét kihagyjuk 1-2 cm-re. Feltekerjük a kihagyott szél irányába és jó ujjnyi vastag szeleteket vágunk belõle. A szabad végét aláhajtjuk, hogy ne nyíljon szét sülés közben. Sütõlemezen meleg helyen kelni hagyjuk, míg láthatóan megnõ és 220 ºC-os elõmelegített sütõben kb. 12 perc alatt világos barnára sütjük.Krém: 60 g porcukrot, 40 g étolajat, és 30 g kakaóport összekeverünk és a tésztára kenjük.
TIPP: Megtakaríthatunk munkát és idõt, ha több tésztát gyúrunk, és a Mákos gubánál leírtak szerint elkészítjük gubarúdnak, hogy bármikor percek alatt újabb finomsággal állhassunk elõ.
TIPP2: Ha idõt akarunk megtakarítani, és késõbb frissen sült süteményt ennénk, készíthetünk több darabot, a megkelt batyukat egyenként folpackba tekerve tegyük a fagyasztóba. Szükség szerint bármikor elõvehetjük õket, teljes kiengedés után tojással megkenve a fentiek szerint süssük meg.
LEKVÁROS bUKTA – kb. 10-12 db – tejmentes, tojásmentes, fehérjeszegény.
Hozzávalók: 300 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék, 60 g Liga margarin, 80 g cukor, 30 g friss élesztõ, 1 dl langyos víz, csipet só.
Elkészítés: Az élesztõt feloldjuk a vízben, és hozzágyúrjuk a többi hozzávalót, míg egyenletes, lágy tésztává alakul. Glutenix Gluténmentes búzakeményítõvel beszórt deszkán kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk. Négyzeteket vágunk belõle, és mindegyikre egy rudacska süthetõ lekvárt teszünk és feltekerjük. A zárással lefelé kissé hézagosan egymás mellé helyezzük egy kis tepsiben. A tetejüket és az oldalaikat (hogy ne nõjenek össze) megkenjük olajjal és meleg helyen kelni hagyjuk kb. duplájára. Elõmelegített 180 ºC-os sütõben aranyszínre sütjük.
TIPP: Megtakaríthatunk munkát és idõt, ha több tésztát gyúrunk, és a Mákos gubánál leírtak szerint elkészítjük, hogy bármikor percek alatt újabb finomsággal állhassunk elõ.
TIPP2: Ha idõt akarunk megtakarítani, és késõbb frissen sült süteményt ennénk, készíthetünk több darabot, a megkelt batyukat egyenként folpackba tekerve tegyük a fagyasztóba. Szükség szerint bármikor elõvehetjük õket, teljes kiengedés után tojással megkenve a fentiek szerint süssük meg.
GESZTENYÉS KAgYLÓ – kb. 10-12 – tejmentes, tojásmentes, fehérjeszegény.
Hozzávalók:
- 300 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék,
- 60 g Liga margarin,
- 80 g cukor,
- 30 g friss élesztõ,
- 1 dl langyos víz,
- csipet só.
Elkészítés: Az élesztõt feloldjuk a vízben, és hozzágyúrjuk a többi hozzávalót, míg egyenletes, lágy tésztává alakul. Glutenix Gluténmentes búzakeményítõvel beszórt deszkán kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk. Egy nagyobb bögrével köröket vágunk belõle, erre halmozzuk a tölteléket. Félbehajtjuk és villával lenyomkodjuk a széleket, hogy szép mintás legyen. Megkent vagy sütõpapíros lemezre tesszük, olajjal vagy tojással lekenjük és meleg helyen duplájára kelesztjük. Elõmelegített 180 ºC-os sütõben aranyszínre sütjük.
TIPP: Megtakaríthatunk munkát és idõt, ha több tésztát gyúrunk, és a Mákos gubánál leírtak szerint elkészítjük, hogy bármikor percek alatt újabb finomsággal állhassunk elõ.
TIPP2: Ha idõt akarunk megtakarítani, és késõbb frissen sült süteményt ennénk, készíthetünk több darabot, a megkelt batyukat egyenként folpackba tekerve tegyük a fagyasztóba. Szükség szerint bármikor elõvehetjük õket, teljes kiengedés után tojással megkenve a fentiek szerint süssük meg.
MÁKOS guba – tejmentes, tojásmentes, fehérjeszegény
Hozzávalók:
- 300 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék,
- 60 g Liga margarin,
- 80 g cukor,
- 30 g friss élesztõ,
- 1 dl langyos víz,
- csipet só.
Elkészítés: Az élesztõt feloldjuk a vízben, és hozzágyúrjuk a többi hozzávalót, míg egyenletes, lágy tésztává alakul. Glutenix gluténmentes11búzakeményítõvel megszórt deszkán lisztezett kézzel kiveszünk darabokat és rudakat hengergetünk belõlük. Megkent vagy sütõpapíros sütõlemezre tesszük, olajjal lekenjük és meleg helyen duplájára kelesztjük. Elõmelegített 180 ºC-os sütõben aranyszínre sütjük. Ha kihûlt, vékony szeletekre vágjuk, meg is száríthatjuk így néhány héten belül bármikor ehetjük. Darált mákot fele mennyiségû cukorral keverjünk össze. Áztassuk a tésztakarikákat langyos, diétának megfelelõ tejbe ami lehet tojással elkevert, (de ne legyen nagyon lucskos, mert akkor morzsáira esik). Adjunk egy serpenyõbe vajat vagy margarint, tegyük bele a tésztát, cukros mákot, és néhány perc alatt folyamatosan kevergetve süssük át.
LINZEREK – Ischler, csokikrémes, virág, rácsos
Hozzávalók: 240 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék, 90 g porcukor, 90 g Rama margarin, kb. 90 g tejföl, 40 g kukoricaliszt, 1 tojás sárgája, kevés citromhéj, 1 csapott mokkáskanálnyi sütõpor, csipet só.
Elkészítés:
A hozzávalókat jól összedolgozzuk egyenletes tésztává és lisztezett (gluténmentes keményítõvel megszórt) deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Szaggathatjuk bármilyen formával. Sütõpapíros vagy szilikonos tepsibe helyezve 180 ºC-on kb. 8 percig sütjük, hogy átsüljön, de ne barnuljon meg.
VÁLTOZATOK VIRÁg: a tésztából egy adag kerek és egy adag virág mintát szaggatunk, ha kihûltek, összeragasztjuk õket baracklekvárral.
KAKAÓKRÉMES: A tészta egyik felébe adjunk annyi kakaóport, hogy szép színe legyen. Kerek formával szúrjuk ki mindet és ha megsült, ragasszuk össze a következõ krémmel: 150 g porcukor, 150 g Rama margarin, 70 g kakaópor. A tetejét becsíkozhatjuk olvasztott étcsokoládéval.
ISCHLER: az összes tésztát szúrjuk ki kerek formával, süssük meg. Ragasszuk össze pikáns pl. ribizli, szilva lekvárral és vonjuk be olvasztott csokival vagy saját fõzésû csokimázzal.
RÁCSOS LINZER: A tészta kb. harmadát vegyük külön. A maradékot nyújtsuk kikent, lisztezett (búzakeményítõvel) vagy sütõpapírral bélelt kisebb tepsi aljába. Kenjük meg a tésztát gazdagon baracklekvárral, szórjuk meg alaposan cukrozott dióval. A félretett tésztából hengergessünk rudakat, amiket keresztben rácsozva a sütemény tetejére fektetünk. Megkenhetjük tojással, hogy szebb fényt kapjon. Elõmelegített 180 ºC-os sütõben süssük kb. 25 percig vagy amíg szép színe lesz.
ZSERBÓ – kisebb tepsi (kb. 30x20 cm)Hozzávalók: 250 g Glutenix fehérkenyér liszt, 60 g margarin, 20 g cukor, 1 kisebb tojás, csipet só, 10 g élesztõ, amit 1 ek. langyos tejben pici cukorral felfuttatunk.Töltelék: kb. 150-200 g darált dió és porcukor, néhány kanál baracklekvár megkenni a lapokat. Tortabevonó csoki vagy házi csokimáz bevonni a tetejét.Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, 4 részre osztjuk, ezekbõl egyegy vékony lapot sodrunk (kb. a duplájára fog megkelni). Sütõpapírral bélelt vagy kizsírozott-lisztezett tepsibe tesszük az elsõ lapot, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk porcukorral összekevert darált dióval. Rátesszük a következõ kisodort lapot, és ugyanúgy járunk el, mint az elsõ lapnál. A tetejére lap kerül, amit villával helyenként megszúrkálunk. Langyos helyen kb. fél órát kelesztjük, majd elõmelegített 170 ºC-os sütõben megsütjük, míg szép színe lesz. A tetejét vonjuk be csokimázzal.
OLASZ CSIPKÉS FÁNK– tejmentes
Hozzávalók kb. 15 db fánkhoz: 300 g Glutenix Alfa mix, Fehér kenyér vagy Naturbit lisztkeverék, 30 g kristálycukor, 1 tojás, 15 g friss élesztő, 1 ek oliva olaj, kb. 0,5 dl fehérbor, kupica ánizslikőr (ouzo) vagy konyak, csipet só, kiskanálnyi fahéj, őrölt szegfűszeg, fél narancs vagy mandarin héja ha szükséges, annyi hideg víz, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
Elkészítés:
A hozzávalókból jól gyúrható tésztát készítünk, vékonyra kisodorjuk. Derelyevágóval 3-4 cm széles csíkokat vágunk. Minden csíkot összecsippentünk kb. 4 cm-enként, és csiga vonalban feltekerjük úgy, hogy a kis öblöket egymással összenyomjuk, így rózsa formát kapunk. Nem túl forró olajban aranybarnára sütjük. Megszórhatjuk porcukorral vagy csorgathatunk rá mézet. Nagyon finom, fűszeres ízű ropogós fánk.13
CSöRögE FÁNK (Forgács fánk, Herőce)
Hozzávalók egy nagy tálra valóhoz: 250 g Glutenix Fehér kenyér vagy Alfa mix vagy Naturbit lisztkeverék, 3 evőkanál porcukor, 50 g vaj vagy margarin, 2 evőkanál tejföl, 2 tojás sárgája, csipet só, 3 evő-kanál rum, vaníliás porcukor meghinteni.
Elkészítés:
A lisztet, porcukrot, só elvegyítjük és elmorzsoljuk a vajjal. hozzáadjuk a folyékony alapanyagokat és sima tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, még tejfölt vagy tejet adhatunk hozzá. Hideg helyen kb. 30 percig pihentessük. Nyújtsuk 2 mm-es vastagságúra, és derelyevágóval vágjunk kb. 4 x 10 cm-es téglalapokat. Középen hosszában vágjuk fel, de alul-felül hagyjunk 2 cm tésztát, hogy öszszefogja. A lyukon át hajtsuk át a tésztát. Forró olajban süssük aranybarnára. Tálaláskor szórjuk meg vaníliás porcukorral vagy adjunk hozzá baracklekvárt.
MEGGYES PITE
15 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 5 db tojás, 28 dkg Glutenix Alfa mix liszt, 1 cs sütõpor, 1 db citromhéja és leve, 1/2 kg magozott meggy.
A vajat a porcukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. A citrom héját és levét hozzáadjuk, majd a sütõporral elkevert lisztet adjuk a masszához és végül a kemény habbá vert tojás fehérjét. Sütõpapírral kibélelt tepsibe öntjük és a kimagozott meggyet sorba belerakjuk. 30-35 percig 170-200 °C-on sütjük.
ALMÁS PITE
250 g Glutenix fehérkenyér liszt, 60 g margarin, 20 g cukor, 1 kisebb tojás, csipet só, 10 g élesztõ, amit 1 ek langyos tejben pici cukorral felfuttatunk.
Töltelék:
kb. 75 dkg savanykás almát lereszelünk, citromlével meglocsoljuk, és annyi cukrot adunk hozzá, hogy kellemes édeskés legyen. Tehetünk hozzá késhegynyi fahéjat is.A tészta összegyúrása alatt hagyjuk állni, majd a levét nyomkodjuk ki, hogy ne áztassa el a tésztát.
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, 2 részre osztjuk, ezekbõl egy-egy lapot nyújtunk (az alsó lehet vastagabb, kb. a duplájára fog megkelni). Sütõpapírral bélelt vagy kizsírozott-lisztezett tepsibe tesszük az elsõ lapot, rákanalazzuk az almás tölteléket. A tetejére lap kerül, amit villával helyenkéntmegszúrkálunk. Langyos helyen kb. fél órát kelesztjük, majd elõmelegített 170 ºC-os sütõben megsütjük kb. 35 percig, míg szép színe lesz.
PALACSINTA tejmentes, tojásmentes, fehérjeszegény isHa megmarad, másnap is feltekerhetõ, nem igényel mikrózást!
HAGYOMÁNYOS: 10-12 db palacsintához: 100 g Glutenix Falusi fehérkenyér lisztkeverék, kb. 4 dl tej, 1 tojás, csipet só.Elkészítés: A tojást, sót a lisztbe tesszük és folyamatosan adjuk hozzá a tejet, hogy csomómentes tésztát kapjunk. Hagyjuk kb. 5 percig állni, ha szükséges, kis tejjel még hígíthatjuk. A szokásos módon süssük és töltsük meg.
TEJMENTES változat: 8-10 db palacsintához: 100 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék, 3 dl víz, 1 tojás, csipet só.Elkészítés: A tojást, sót a lisztbe tesszük és folyamatosan adjuk hozzá a vizet, hogy csomómentes tésztát kapjunk. Hagyjuk kb. 5 percig állni, ha szükséges, kis vízzel még hígíthatjuk. A szokásos módon süssük és töltsük meg.
TEJ-TOJÁSMENTES: 8-10 db palacsintához: 100 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék, 3,5 dl víz, csipet só.Elkészítés: A sót a lisztbe tesszük és folyamatosan adjuk hozzá a vizet, hogy csomómentes tésztát kapjunk. Hagyjuk kb. 5 percig állni, ha szükséges, kis vízzel még hígíthatjuk. Kicsit tovább kell sütni mint az elõzõ palacsintákat! A szokásos módon süssük és töltsük meg.
FÁNK (20 db)
Hozzávalók: 200g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék, 180g tej, 1 tojás sárgája, 25g vaj, 50g cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 20g élesztõ, két csipet só.
Elkészítése:
Az élesztõt a meglangyosított tejbe keverjük a cukorral és langyos helyre téve felfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálba tesszük és a felfuttatott tejet lassan hozzáadagolva, csomómentesen jól összekeverjük. Langyos helyen a duplájára kelesztjük. Tûzön olajat hevítünk (nem túl forró) a sütéshez. A megkelt tésztát két vizes evõkanál segítségével (az egyik kanállal merjük a tésztát a másikkal segítsük az olajba tolni róla) az olajba adagoljuk. Aranyszínûre süssük mindkét oldalán Ha ügyesek vagyunk, szalagos lesz!TIPP: Ha kisebb golyókat sütünk belõle, a kisütéskor rögtön forgassuk fahéjas kristálycukorba. Nagyon finom! Torta díszítõ töltõ fecskendõvel különféle pudingokat vagy lekvárokat is tölthetünk a fánkok közepébe. Simán porcukorral is nagyon finom.
CSOKIS MÉZES
5 dkg vajat, 2 evőkanálat mézet, 2 evőkanál tejet, 15dkg cukrot és 2 tojást gőz felett simára keverünk, majd hozzáadunk 50dkg Glutenix Alfa Mix-et, 1 kávéskanál szódabikarbónát és 2 evőkanál kakaóport. Gáztepsin 3 lapot sütünk.Krém: 3cs. Dr Oetker Prémium Csokoládé pudingpor+2-3 evőkanál kakaópor+1 l tej--sűrű krémmé főzzük. 25 dkg margarin+ízlés szerint porcukor (én kb 20-25 dkg-ot tettem bele) habosra keverünk,és a kihűlt krémhez adjuk. Megtöltjük a lapokat, tetejére csokimázat készítünk. Csokipuding helyett bármilyen GM pudingport lehet használni
LINZER, ISCHLER 3.
Hozzávalók:
200 g Glutenix Fehérkenyér keverék,100 g lágy margarin kb. 60 g tejföl (2 ek), hogy ruganyos tésztává álljon össze 2 tojás sárgája,1 ek porcukor, csipet só, 50 g darált dió vagy mandula még finomabbá teszi.Elkészítés: A hozzávalókból nem túl lágy tésztát gyúrunk, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 5 mm vastagra. Felét kerek, felét lyukas közepű virága mintával kiszúrjuk. Sütőpapíron 170°C fokon kb. 10-12 perc alatt megsütjük, hogy ne barnuljon meg. Ha kihűlt, savanykás lekvárral összeragasztjuk. Ha csak kerek formákat szaggattunk, lekvárral összeragaszthatjuk és bevonhatjuk csokimázzal – ISCHLER lesz belőle.
CSÁSZÁRMORZSA (Smarni)
Hozzávalók:
20 dkg NATURBIT rizsdara, 3 egész tojás kb. 3-4- dl tej (amennyit a dara felvesz),1 vaniliás cukor, ízlés szerint cukor, 1 citrom lereszelt héja, pici só, olaj.
A rizsdarát fél órára tejbe áztatom, a dara a tejet jól beszívja, megduzzad. A tojások sárgáját jól kikeverem a cukorral, vaniliás cukorral, belereszelem egy citrom egész héját. A keveréket a rizsdarába teszem, jól összekeverem, pici sót teszek bele, ha kell még édesítem. A tojások fehérjét keményre felverem és belekeverem a masszába. Olajat melegítek egy serpenyőbe, beleteszem a masszát, kevergetem, ha kevés az olaj pótolom. Ez kb. négy adag. Baracklekvárral tálalom.
TIPP: A grízes tésztánál is olajon megpiritom a darát, apránként felengedem meleg vízzel, megsózom, és készre főzöm
ZSERBÓ 2
1/2 kg Glutenix fehérkenyér liszt, 20 dkg Rama, 4 tojás sárgája, 3 evőkanál cukor, 1 vaniliás cukor, 8 kanál tejben megfuttatott élesztő
Töltelék: 25 dkg cukros dió, 1 üveg barack lekvár.Máz: 4 dkg kakaó, 4 evőkanál cukor, 3 dkg Rama, 2 evőkanál víz (Lassú tüzön keverve felolvasztjuk) Ezt összedolgozzuk és 3 egyenlő részre osztjuk, pihentetjük legalább egy órát.
A kinyújtott lapokat tepsibe helyezzük, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk őrölt cukros dióval. Ha kisült, és nem meleg a sütemény rátesszük a mázt, és így állni hagyjuk.
TúRÓFÁNK
tojás sárgáját jól kikeverünk 6 evőkanál kristálycukorral, 50 dkg tehéntúrót jól áttörve hozzáadjuk a kikevert tojásokhoz, ezután hozzáadunk fokozatosan 12 evőkanál Glutenix fehérkenyér vagy Alfa mix, Naturbit lisztet, egy mokkáskanál szódabikarbónát. A tojások fehérjét felverjük, fokozatosan hozzá-adjuk a masszához. Takarjuk le, 30 percig tegyük be a hűtőbe. Közepesen forró bő olajba szaggassu